Een onderhoudsvrij, duurzaam én comfortabel gebouw voor minder geld?

23 oktober 2019

Stel, u bent bestuurder van een VvE en u moet kiezen: jaarlijks geld blijven investeren in onderhoud óf geld lenen om de komende jaren onderhoudsvrij te zijn. Extra voordeel: uw bewoners verbruiken minder energie en ze krijgen een comfortabelere woning. Dat kan, zoals blijkt uit de ervaringen van meerdere VvE’s die het Nationaal Energiebespaarfonds sprak. Ze laten andere VvE’s graag delen in hun ervaringen en geven ook nog een paar tips.

Ad Jongenelis
Ad Jongenelis – VvE in Eindhoven

De VvE van Ad Jongenelis in Eindhoven werd geconfronteerd met hoge kosten voor schilderwerk c.q. reparatie van de meer dan 45 jaar oude houten kozijnen met enkel glas. Een andere mogelijkheid was de oude kozijnen te vervangen door kunststof exemplaren en meteen HR++-glas aan te brengen. Daar hoefde de VvE niet lang over na te denken: het werd vervanging. Jongenelis: “Daardoor besparen we in de winter op de stookkosten, want de kou blijft buiten. In de zomer hebben we comfortabele appartementen doordat de warmte niet naar binnen komt.”

Subsidie en lening

Om in aanmerking te komen voor de landelijke Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) moest de VvE minimaal twee energiebesparende maatregelen in de schil van het gebouw laten uitvoeren. Jongenelis: “Uit het energieadvies bleek spouwmuurisolatie voor ons gebouw een goede kanshebber voor energiebesparing. Dat lieten we dus ook doen. De subsidie is een aardige tegemoetkoming, maar het grootste deel van de kosten moet je natuurlijk toch zelf betalen. Daarom sloten we een VvE Energiebespaarlening af bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Daardoor konden we snel starten met de werkzaamheden. We nemen de collectieve verwarmingsinstallatie in eigen beheer. Met het geld dat we ons daarmee besparen, lossen we een deel van de lening af. Het andere deel komt vanuit de jaarlijkse toevoeging aan ons reservefonds. Daarmee betalen we de rest van de aflossing. De bijdrage stijgt op deze manier niet meer dan met de jaarlijkse indexatie.”

Leo Coenders – VvE Rolandseck, Doorwerth

Valkuil: hoge bedragen

Ook de VvE van Leo Coenders uit Doorwerth ging aan de slag met verduurzaming en wilde hiervoor geld lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Coenders: “We berekenden dat de VvE-bijdrage met 35 euro per appartement omhoog zou moeten om de lening te bekostigen. We meldden de leden van onze VvE hoeveel we zouden gaan lenen en wat dat betekende voor de VvE-bijdrage. Dat bleek geen goede zet, want de bewoners schrokken ervan. Één miljoen euro klinkt natuurlijk als heel veel geld – en dat is het ook! – maar omgerekend per woning – en verspreid over de looptijd van vijftien jaar – is het al minder schrikbarend.”

Een unaniem akkoord volgt vaak wanneer mensen beseffen dat hun wooncomfort omhooggaat en dat alles past binnen het financiële plaatje.

Hans van Bezooijen - Begeleider VVE t Kofschip
Hans van Bezooijen (rechts) – Begeleider VvE Het Kofschip

Omgaan met weerstand

Communicatie is ook hier cruciaal, zegt Hans van Bezooijen, die als externe procesbegeleider VvE’s bijstaat op hun weg naar verduurzaming. “Vaak zie je weerstand in het begin van een traject. Dat komt vooral door onwetendheid. Je kunt de VvE-leden meer informatie geven door een presentatie te verzorgen tijdens een ledenvergadering. Dan kun je uitleggen hoe de investering in verhouding staat tot de reserves en de maandelijkse VvE-bijdrage. Als leden écht tegen blijven, moet je met hen in gesprek gaan voordat de werkzaamheden starten. Ook al is er een meerderheid die vóór stemt. Een unaniem akkoord volgt vaak wanneer mensen beseffen dat hun wooncomfort omhooggaat en dat alles past binnen het financiële plaatje. Daar hebben ze dan maandelijks zelfs een paar tientjes extra voor over.”

Uitdagingen

Ook in Doorwerth nam de VvE uiteindelijk het besluit om een lening aan te gaan. Het werk kon dus starten, vertelt Coenders. “Met 48 appartementen was de grootste uitdaging om te zorgen dat iedereen op het juiste moment thuis was. We communiceerden de planning van de ketel- en kozijnvervanging via het algemene mededelingenbord in de hal en de liften en via nieuwsbrieven. Per opgang was één bewoner verantwoordelijk voor het verzamelen van de sleutels van bewoners die niet thuis zouden zijn. Omdat oudere bewoners wat zorgen hadden over hun veiligheid, was er een voor hen bekende persoon aanwezig wanneer monteurs zich meldden.”

kozijn met glas Eindhoven

Eindresultaat

Na de werkzaamheden steeg de marktwaarde van de appartementen in Doorwerth met 30.000 tot 40.000 euro. Dat had natuurlijk te maken met de stijgende huizenprijzen, maar ook met het aanzienlijk comfortabeler binnenklimaat na de renovatie. In Eindhoven is het comfort ook bepalend voor het succes. “De bewoners vinden het klimaat binnen prettiger. De woningen zijn ook beter geïsoleerd tegen geluid van buiten”, zegt Jongenelis. “We profiteren nu dus van lagere energiekosten én we dragen een steentje bij aan het milieu. Al die zaken vormden de uitgangspunten van ons project. Over een tijdje weten we hoeveel energie we jaarlijks besparen.”

 Tips

  1. Geef leden niet het gevoel dat hun iets opgedrongen wordt. U krijgt hen eerder mee als ze zelf het gevoel hebben dat iets voordelig is voor de eigen portemonnee of het comfort. Geef wel een (ruime) deadline mee, zodat u niet blijft afwachten.
  2. Wees voorzichtig met het noemen van hoge totaalbedragen wanneer u geld leent. Splits de bedragen in een bedrag per woning of per maand.
  3. Informeer leden ruim van tevoren en stap voor stap via verschillende kanalen, zoals op vergaderingen en via (digitale) nieuwsbrieven.
  4. Haal kennis en kunde die u zelf niet hebt in huis, zeker op bouwkundig gebied.
  5. Check de subsidiemogelijkheden.
  6. Vraag ter vergelijking offertes op bij meerdere leveranciers en vraag naar ervaringen bij andere VvE’s. Regionale partijen zijn vaak meer betrokkenheid bij uw leefomgeving.
  7. Zoek hulp bij vergaderingen en/of bijeenkomsten. Een (externe) gespreksleider helpt u binnen de gestelde tijd tot duidelijke afspraken te komen.